Appelcake

Met kwark

Appelcake (voor een kleine cakevorm of voor ‘n springvorm van 15 cm.)

In deze cake zitten meer vitale producten dan fatale producten. Door ¾ van de boter te vervangen door magere kwark en door een zoetere appel te nemen hoefde nog maar de helft van de suiker.

Zo kun je toch eens iets lekker nemen op een verantwoorde manier.

 

Benodigdheden;

  • olijfolie om in te vetten en klein beetje bloem voor te bepoederen
  • bakpapier voor de bodem van de vorm te bekleden
  • 2 kleine appeltjes of 1 grote
  • 1 limoen en het sap van 1 halve limoen
  • 25 gr. margarine
  • 75 gr. magere kwark
  • 50 gr. suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • mespuntje zout
  • 100 gr. zelfrijzend bakmeel

 

Bereiding;

Bekleed de bodem van de springvorm of bekleed de kleine cakevorm met bakpapier en strijk dit in met olijfolie en bestuif deze met een klein beetje bloem. Verwarm de oven voor op 160 Graden Celcius.

Schil de appels, snij deze in kleine blokjes. Boen de limoen schoon met warm water en rasp het buitenste van de schil (niet het wit maakt namelijk bitter).

Roer de margarine, kwark, suiker, vanillesuiker en de limoenschil met het sap door elkaar. Voeg 1 voor 1 de eieren toe.

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en roer het erdoor tot het deeg een gladde massa is. Doe het deeg in de vorm en strooi de appelstukjes er bovenop.

Bak de cake in ongeveer 1 uur gaar in het midden van de oven.

 

Op deze manier is de helft van de calorieën gespaard. Dus toch een beetje verantwoordt genieten.

 

Fit & Slank coach Isabel Smeets uit Stein