Petra (49 jaar):

Met vallen en opstaan, maar ik kom er wel.

Fit & Slank coach Brigitte Lemmen heeft mij gevraagd om mijn ervaringen met Fit en Slank op papier te zetten. En dat doe ik graag. Fit en Slank is voor mij heel belangrijk, omdat ik daardoor heb geleerd niet meer te diëten.  Door Fit en Slank heb ik gekozen voor een andere levensstijl. Daar kom ik straks nog op terug.
Ik worstelde al jaren met mijn gewicht. Alhoewel ik altijd bezig was met lijnen, viel ik nooit echt af. Ik bleef vrij constant qua gewicht alhoewel in de loop der jaren er wel steeds een paar kilo bijkwamen.
4 Jaar geleden kreeg ik een ernstige hartkwaal.  Na een medische ingreep, heb ik mezelf meteen streng op dieet gezet. Ik mocht alles eten, maar niet meer dan 1500 calorieën per dag. Het ging als een trein. De kilo’s vlogen eraf. De eerste 4 maanden althans. Daarna het gevreesde plateau. Ik viel weken achter elkaar niet meer af en begon weer meer te eten. Een jaar later was ik terug bij af.
Hierna kon ik de drive niet meer vinden om weer door te gaan.

Op het moment dat ik hoorde van Fit en Slank, voelde ik me al een aantal maanden niet lekker. Mijn conditie was nog nooit zo slecht geweest. Ik had geen energie, geen fut. Mijn motivatie was naar een absoluut nulpunt gezakt. Ondertussen was ik wel continue bezig met eten. Elke dag begon ik weer opnieuw met diëten. Elke ochtend telde ik weer alle calorieën. Elke dag ongeveer tot aan de middag… De rest van de dag voelde ik me dan schuldig en at ik nog meer om daar niet aan te hoeven denken. Mijn BMI rees inmiddels de pan uit. Ik was echter niet in staat om de knop om te zetten.
Toen kwam ik iemand tegen die enorm was afgevallen. Ik hoorde haar enthousiaste verhaal over Fit en Slank.
Ik ben naar huis gegaan, heb de site opgezocht en mij aangemeld voor de eerstvolgende cursus. Anderhalve week later kon ik beginnen. Daarna heb ik uitgebreid gesproken met mijn gezin, laten weten dat ik hulp en steun nodig had. Zij stonden en staan vierkant achter mij.

Maandagavond 30 mei. Mijn eerste ‘les’.  Ik kwam geheel ontgoocheld thuis. Ik ‘mocht’ niets meer. Ik moest me aan de regels houden. Ik mocht geen rijst en pasta meer. Hoe ging ik dit ooit redden?
Toch voldeed ik aan de eerste opdracht die avond. Ik liet mijn man foto’s van mij maken . Ik meet de omvang van mijn taille, heupen etc. De resultaten van die opdracht waren bedroevend. Het huilen stond me nader dan het lachen.
Ondanks mijn weerzin, ondanks het verzet in mij, begon ik de volgende dag meteen. De eerste dag ging prima. De tweede dag ook. De rest van de week…. eigenlijk ook wel. Het kostte me weinig moeite om ‘vol te houden’. Ik verloor elke week gewicht. Ik kreeg nieuwe inzichten door de lessen. Met name ‘of/of’ en niet ‘en/en’ was voor mij een eye-opener. Maar ook het stellen van doelen. Háálbare doelen wel te verstaan.
Bij het wegen tijdens de laatste les bleek ik in 8 weken 9,5 kilo te zijn kwijtgeraakt. Mijn doel was eigenlijk 10 kg. Ik vond het jammer dat ik dat niet gehaald had, maar ik liet me daar niet door meeslepen. Belangrijk was wat ik wél gehaald had, namelijk 9,5 kg minder.
De laatste les viel vlak voor de zomervakantie. Daar zag ik toch wel tegenop. Hoe ging ik dit doen in de vakantie? We kregen een aantal praktische tips.
Ook hier weer: doelen stellen. Ik wilde nog 3,5 kg kwijt voordat ik naar Italië zou vertrekken. Dat heb ik niet gehaald. Ik wilde op gewicht blijven tijdens ons verblijf in Italië. Dat heb ik ook niet gehaald. Ik ben namelijk nog een kilo afgevallen.  En dat ondanks het feit dat we veel uit hebben gegeten en  Italië een land is waar je ontzettend lekker kunt eten en drinken.

Fit & Slank heeft mij veel geleerd. Voor mij is echter de belangrijkste les dat ik geen dieet volg. Ik ben langzaam maar zeker bezig mijn levensstijl te veranderen. Mij, die al jaren bezig is met haar gewicht, die van elk voedingsmiddel het aantal calorieën, het vetgehalte etc. weet, begint het te dagen. Wil ik op een acceptabel gewicht komen, maar vóóral weer een beetje gezond zijn, dan moet ik mijn levensstijl blijvend veranderen. Gezond eten, beweging nemen. Dat is een heel proces met vallen en opstaan, maar ik kom er wel. 

Dank je wel Fit & Slank coach Brigitte Lemmen