Help, ons kind is te dik

Persbericht Help, ons kind is te dik

Hilversum, 3 januari 2011 
EEN GEZONDER GEZINSLEVEN
NICOLETTE VAN DAM STEUNT GEZINNEN IN 'HELP, ONS KIND IS TE DIK'Eén op de acht kinderen is te zwaar en heeft daardoor 70% meer kans een dikke volwassene te worden èn een verhoogd risico op onder andere diabetes, hart- en vaatziekten, astma en gewrichtsproblemen. In het nieuwe RTL 4-programma 'Help, Ons Kind Is Te Dik' schieten Nicolette van Dam en obesitas coach Marije van Asdonk kinderen met ernstig overgewicht te hulp.

Aangezien de ouders een grote rol spelen in het ontstaan van overgewicht bij kinderen, wordt samen met hen gewerkt aan een gezonder gezinsleven.
Vanaf donderdag 6 januari staat Nicolette de kinderen en hun ouders bij in deze strijd om slechte gewoontes af te leren en een gezonde levensstijl aan te wennen. Voor de kinderen is het zwaar; ze zitten vaak niet lekker in hun vel, worden veelal gepest, kunnen niet goed spelen en sporten en het is lastig om de verleidingen van lekker eten te weerstaan. 

Obesitas coach Marije neemt de manier van leven van het hele gezin onder de loep en confronteert de ouders met hun gedrag op het gebied van eten, bewegen en opvoeden. Na een medische screening van alle kinderen stelt Marije een plan van aanpak op. Deze bestaat uit de zes gouden regels met betrekking tot voeding en beweging. Elke week worden deze regels aangescherpt door de obesitas coach. Waar het niet goed gaat, grijpt zij in. Elke aflevering ondernemen de vier gezinnen een gezamenlijke activiteit, zoals(gezond) koken of een bootcamp.

In de eerste aflevering maakt de kijker kennis met twee van de vier gezinnen, die drie maanden lang worden gevolgd in hun strijd om slechte eetpatronen en ongezonde gewoontes af te leren. De elfjarige Jorian weegt 77 kilo en heeft daar veel last van. Hij weegt vergeleken met een gemiddelde elfjarige jongen 22 kilo te veel. Het gezin leeft erg ongezond; er wordt niet ontbeten, niet gesport, ze eten op onregelmatige tijden en er wordt veel gesnackt, omdat vader en moeder eigenaar van een snackbar en café zijn. Ook de vader en het 4-jarige zusje van Jorian zijn te zwaar. Daarnaast maken we kennis met de twaalfjarige Enrico die aan morbide obesitas lijdt. Hij weegt 129 kilo en is daarmee 66 kilo zwaarder dan de gemiddelde jongen van zijn leeftijd. Hij heeft heel veel last van zijn overgewicht en wordt ieder jaar zwaarder. De eetgewoontes van het gezin zijn niet gezond; er wordt amper groente gegeten en ze eten twee keer per week fast food. Ook zijn moeder en negenjarige zusje hebben last van overgewicht.

Het programma 'Help, Ons Kind Is Te Dik' is onderdeel van een crossmediaal concept. Gelijk met de start van het RTL 4-programma start ook het online platform;www.onskindistedik.nl. Op deze site kunnen gezinnen ontdekken hoe gezond hun levensstijl is middels een test op tien onderwerpen zoals eten, drinken, opvoeding en ontspanning. Op basis hiervan krijgen de deelnemers een beoordeling en advies. 

Niet alleen via de site, maar ook social media als Hyves (onskindistedik.hyves.nl) en Twitter (@onskindistedik) ontvangen ze persoonlijke tools en tips voor een bewuster en gezonder leven. Elk kwartaal wordt vervolgens bekeken of de levensstijl is verbeterd. 

Aan het platform zijn onder andere Marije van Asdonk, lifecoach Barbara Nanninga, bewegingsexperts, voedingsdeskundige Anja Bastings en het Voedingscentrum verbonden.

Info www.onskindistedik.nl en www.anjahelpt.nl


Uitzending: vanaf 6 januari, elke donderdag tussen 20.30 en 21.30 uur bij RTL 4.