Wat jij nog niet wist..

Wat jij nog niet wist..

Je hebt het vast wel eens gehoord, producten waarin zetmeel zit (zoals aardappel, pasta en rijst) zijn gezonder wanneer je ze laat afkoelen en daarna pas op eet. Heb je deze klok wel eens horen luiden, maar weet je niet waar de klepel hangt? Lees dan verder!

Zetmeel is een koolhydraat en dit zit bijvoorbeeld in brood, aardappelen, pasta en rijst. Je lichaam verteert het zetmeel en zet het om in suikers die jij weer gebruikt als energie. Energie die jouw bloedsuiker doet stijgen met als gevolg dat je insuline aanmaakt. Cirkel is rond. Een heel normaal proces, maar je wilt liever niet dat jouw bloedsuiker te veel schommelt, want dat kan lijden tot de welbekende suiker dipjes. Hoe zorg je nu dat jouw bloedsuiker zoveel mogelijk stabiel blijft? Het antwoord is ‘resistent zetmeel’!

Wanneer je producten waarin zetmeel zit laat afkoelen wordt een deel omgezet in resistent zetmeel. Afkoelen en daarna opwarmen of nog beter: een dag later pas jouw left over aardappelen opeten! Ze bevatten evengoed nog zetmeel, maar het wordt niet meer verteert in de dunne darm dus jouw bloedsuiker stijgt minder snel en insuline werkt beter. Super dus voor diabetes patiënten!

  • Houdt jouw bloedsuiker stabiel en voorkomt dus suiker dipjes!
  • Goed voor jouw immuunsysteem vanwege de werking in de dikke darm

Afgekoelde aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten meer resistent zetmeel dan de welbekende witte varianten. Nog een reden om vitaal en dus voor vezelrijke producten te kiezen. Je kunt nu gerust èn vitaal bewust jouw overgebleven gekookte aardappelen, een dag later heerlijk opbakken in de pan!