Wat ben jij ongezellig

Sla is konijnenvoer!”

“Wat ben jij ongezellig! Doe niet zo flauw, neem er nog eentje! Ik heb het speciaal voor jou in huis gehaald. Sla is konijnenvoer!”

Sociale druk noem ik het; uitspraken van mensen in je omgeving die reageren op het feit dat je niet mee-drinkt, mee-eet of mee-snackt. Ik denk dat iedereen die iets verandert in zijn eet- of leefpatroon hiermee te maken krijgt. Of het nu gaat om minder eten door bijvoorbeeld te kiezen voor een half stukje vlaai of dat tweede pilsje te weigeren of te kiezen voor een gezondere maaltijd of snack. Of misschien heb je besloten om meer te bewegen of te sporten.

Waarom reageren mensen op deze manier? Het valt op, het is anders dan anders, je volgt niet het geijkte patroon. Men vindt dit opvallend en merken het op maar hebben er verder misschien geen mening over. Of willen ze eigenlijk ook een verandering doorvoeren maar weten niet hoe en bewonderen ze je in feite. Misschien vinden ze het sneu dat je niet mee kan doen met de rest van het gezelschap. Tja, allerlei redenen om te reageren zoals ze doen. Verandering brengt altijd weerstand met zich mee.

Maar is het eigenlijk belangrijk wat anderen hiervan zeggen en wat ze denken? Nee, in feite niet!!
Als jij besloten hebt om veranderingen door te voeren, heb je als het goed is hier goed over nagedacht en weet je waarom dat je dit doet en vooral wat het je oplevert; gewichtsverlies, fitter worden, voorbeeld voor je kinderen zijn, minder beperkingen met bewegen…
Hoe duidelijker je de voordelen op een rijtje hebt hoe gemotiveerder je zult zijn en des te beter kun je je beslissing onderbouwen.
Maar moet je je verantwoorden? Nee, zeker niet.
Maar een goede onderbouwing voor jezelf zal je kracht geven en het geloof in eigen kunnen. Dit straal je ook uit naar anderen als ze weer eens een opmerking plaatsen. Je antwoord zal een krachtig “NEE, dankjewel! zijn. In plaats van een twijfelend “nee, sorry…” en vervolgens zoeken naar een reden om je te verantwoorden.

Oefening baart kunst: oefen met NEE-zeggen. Je zult zien, het zal je steeds beter afgaan. Vind je het van belang dat de ander je positiever benadert, probeer je dan niet te verantwoorden maar vraag om begrip, ondersteuning en support.
 
Maar nog belangrijker: omring jezelf met mensen die geloven in jouw dromen!


Fit & Slank coach Brigitte Lemmen