Waarom voornemens mislukken

Waarom goedevoornemens mislukken!

Weet jij nog hoe jij 1 januari met al je goede voornemens het nieuwe jaar ingaan. Een duur sportabonnement afgesloten, wilde je graag wat kilootjes afvallen, verhuizen en een nieuwe baan. We zitten inmiddels alweer ruimschoots in februari, het voorjaar komt er al weer aan en de meeste goede voornemens zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Waarom beginnen we elk jaar opnieuw aan de goede voornemens en waarom kunnen we er nooit eentje van schrappen, omdat we ons uiteindelijke doel behaald hebben.

Focus is één van de belangrijkste pijlers waarom onze goede voornemens blijven liggen. De lijst van voornemens staat ramvol waardoor je het overzicht kwijt raakt. Voor goede voornemens geldt: less is more. Dus richt je op één goed voornemen dan je kun je daar ook je aandacht en tijd aan besteden. Je kunt het hele jaar aan de goede voornemens werken. Dus begin bij de eerste en als je deze hebt kunnen afstrepen starten we met de volgende.

De meeste goede voornemens die we maken formulieren we niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Gezonder eten, wat is dat eigenlijk? Is dat elke dag ontbijten, elke dag je groente en fruit? Voornemens en doelen moeten concreet zijn anders kun je ze niet behalen. Dus maak die doelstellingen SMART en probeer hierbij ook je voortgang in de gaten te houden, want vooruitgang betekent motivatie om te blijven gaan.

Ook één van de grootste struikelblokken is negatieve gedachten. Vooraf al denken dat het je tocht niet gaat lukken, geeft jou niet de motivatie om er iets van te maken. Probeer te bedenken wat het volhouden van jou goede voornemens jou uiteindelijke gaat brengen. Probeer dit doel te visualiseren door middel van plaatjes of het maken van een moodboard. En hang deze ergens op waar je het met regelmaat ziet zodat je jezelf ook blijft motiveren.

Dus liggen jou goede voornemens van 1 januari ook al in de prullenbank? Pak ze er opnieuw bij want starten met je goede voornemens kun je altijd en je hoeft zeker niet te wachten tot 1 januari 2019!

Fit & Slank coach Christel Postuma