Vezels

Waarom is het belangrijk dat je vezels eet?

Door het eten van vezels raak je eerder verzadigd en is de kans minder groot dat je naar fatale voeding grijpt minder groot. Onder fatale voeding wordt verstaan; koekjes, snoepjes, chips etc. Vezels verkleinen ook de kans op hart- en vaatziekten, werken cholesterol verlagend en verkleinen de kans op overgewicht. Daarbij komt dat ze goed zijn voor een goede darmwerking en spijsvertering. De hoeveelheid vezels die je per dag hebben mag is 30 tot 40 gram.

Hoe krijg je deze hoeveelheid aan vezels nu dagelijks binnen?

Je krijgt deze binnen door veel te variëren met je ontbijtproducten. Als je geen brood eet, kies dan voor broodvervangers zoals havermout of brinta. Eet peulvruchten, fruit, groenten of zemelen.

De aardappel

De aardappel is een belangrijke vezelbron. Dit is de reden waarom ik deze nog apart wil benoemen. Daarbij komt ook nog dat de aardappel een belangrijke bron is voor onze dagelijkse behoefte aan vitamines. De aardappel bevat vitamines B6 en C en Kalium. B6 heb je nodig om vermoeidheid tegen te gaan en levert een bijdrage aan de werking van het zenuwstelsel. Ook helpen het eten van aardappels om de bloeddruk normaal te houden, omdat ze zeer weinig natrium bevatten.

Tot slot nog een paar dingen die je over vezels moet weten;

  1. Brood dat gemaakt is met volkorenmeel bevat meer vezels, is lichter van kleur, maar dus wel gezonder om te eten. Uit een test van de consumentenbond is naar voren gekomen dat donkere broden soms juist de minste hoeveelheid vezels bevatten van alle meergranenbroden
  2. Het is belangrijk om veel water te drinken. Vezels hebben vocht nodig om op te kunnen zwellen. Als je dus vezelrijke voeding tot je neemt is het verstandig om meer te drinken
  3. Als er op een verpakking van een product vermeld staat dat het een “bron van vezels” is dan moet dat product 3 gram vezel per 100 gram bevatten. Als er staat “rijk aan vezels” dan moet het 6 gram vezels per 100 gram bevatten