Verboden voedsel

Keuzes maken

In ons gezin werd ik gezien als de “dieet-specialist” toen ik ruim 20 jaar geleden startte met de opleiding Voeding en Management. Dus wanneer mijn moeder het weer tijd vond om voor de zoveelste keer wat aan haar lijn te doen, belde ze me op met de vraag: ‘Roos, ik wil afvallen … wat moet ik doen?” En altijd was mijn antwoord: ‘GEWOON eten! 
Ze begon vervolgens op haar manier te ‘lijnen’ door 3x per dag alleen maar yoghurt met banaan eten. De volgende poging waren het Cracottes met rookvlees. Overige voeding werd op dat moment als ‘verboden’ gezien, vooral die heerlijke chocolade waar ze voorheen dagelijks - en vooral niet met mate - van genoot was een no-go. Haar strikte leefstijl hield ze natuurlijk slechts een aantal weken vol, totdat de Bonbon blok weer lonkte en ze deze helemaal verorberde in het kader van “je mag onderhand niets meer hebben” of wat het ook altijd goed deed “je leeft maar 1 keer”. Wat ze al die weken als verboden had beschouwd, werd nu weer onderdeel van haar dagelijkse eetpatroon. En het zal je dus ook niet verbazen dat die vervlogen kilo’s weer snel terug waren op de plaatsen waar ze zich eerder bevonden. 
Via social media wordt ons tegenwoordig zoveel ‘verboden’. Zo zijn zoetstoffen slecht, is suiker vergif en brood eten, dat kun je beter ook achterwege laten. Maar wat mogen we nog wel? We zijn zoekende omdat het ons ook zo lastig wordt gemaakt met al die hypes. Daarbij wordt er, door mooie en fit uitziende Instragram jongeren, ook een hoop onzin verkondigd zonder goede beargumentering of kennis. Zodat mensen vergeten dat 1 voedingsmiddel of 1 voedingsstof (b.v. koolhydraten) niet goed of slecht is, het gaat om de totale voeding die je dagelijks in je mond stopt. 
Door bepaalde voeding als verboden vruchten te zien, kiezen sommige mensen (dus niet alleen mijn moeder ) om chips, chocolade en soortgelijk voedsel tijdelijk helemaal achterwege te laten. En iets wat je niet mag is nu eenmaal interessanter en aantrekkelijker. Dus op het moment van zwakte, gaan vervolgens weer alle remmen los. Dus verbied jezelf niets, kies er alleen voor om dergelijk lekkers soms en met mate te nuttigen. Je mag namelijk alles hebben, niets is verboden! 
En dat is ook precies waar we bij Fit & Slank voor staan: Je mag alles eten maar maakt wel keuzes. Wij adviseren onze cursisten een gezonde basis met af en toe een, bewust gekozen wat minder gezond, extraatje. En wat dat is, dat kies je zelf. Waarom? Gewoon, omdat je daar van geniet en je je er goed bij voelt.


Fit & Slank coach Roos Derckx