Saboteurs,

hoe ga je daar mee om!

Nog altijd krijg ik vaak in de cursussen te horen dat mensen het lastig vinden dat hun omgeving niet meewerkt als ze gezonder voor zich zelf willen gaan zorgen. Het ‘oh doe toch niet zo flauw’  en ‘dat kan toch wel voor een keertje’ zijn veel gehoorde argumenten waarom mijn cursisten toch iets hun mondje stoppen dat ze eigenlijk liever niet gedaan hadden. Super zonde natuurlijk, want je verspeeld heel veel calorieën die je aan iets had kunnen uitgeven wat je wel echt hartstikke lekker vindt.

Het aanpassen van je levensstijl kan dus nogal wat impact hebben op jouw omgeving en je wordt dan ook vaak geconfronteerd met behoorlijk veel weerstand. Doordat jij de juiste keuzes probeert te maken help je andere er aan te herinneren dat zij zelf niets doen. Ze voelen zich ook verplicht andere keuzes te maken.

Het meest vervelende is dat het meestal mensen die heel dicht in je eigen omgeving staan, waardoor het nog lastiger is om voor jezelf te kiezen. Belangrijk is dus dat je ze laat zijn waarom jij graag deze bewuster keuzes wilt maken. Na verloop van tijd zullen ze dit dan ook gaan accepteren. Ga nooit met ze in discussie. Blijf rustig en heb ook begrip voor hun. Dat jij veranderd en ander keuzes maakt is voor jou een uitdaging, maar ook voor je omgeving. Hoe langer jij bezig bent hoe nieuwsgieriger ze worden. Als ze zien dat jouw nieuwe levensstijl een positieve invloed op je heeft zullen ze vanzelf vragen hoe en wat je precies doet. En soms moet je ook gewoon accepteren dat er altijd saboteurs zullen zijn. Je kan niet iedereen tevreden houden, belangrijk is dat jij achter jouw keuzes staat. Doe wat voor jou werkt!

Fit & Slank coach Christel Postuma