Less is more

Oftewel: Minder is Meer

Geleerd van een leraar van de beweegopleiding die ik een jaar of 7 geleden heb gedaan. We leven in een maatschappij waarin veel draait om meer en sneller… en we zijn dus ook gewend om in volle vaart in die trein mee te gaan. Maar vaak zal je ook merken dat minder juist méér is, als je je daar tenminste een beetje bewust van wordt.

Meer sporten bijvoorbeeld is niet altijd beter. Je slooft je enorm uit met sporten, maar het resultaat blijft uit, hoe frustrerend is dat? Je wordt sterker in rust en dus is de balans tussen inspanning en ontspanning heel belangrijk. Teveel sporten (oftewel te weinig rust in combinatie met een verkeerd eetpatroon) kan ervoor zorgen dat je juist spieren afbreekt in plaats van opbouwt……

Met eten is het misschien nog wel meer aan de orde. Minder is meer…..

Mensen die willen afvallen hebben vaak de neiging ongezonde dingen te schrappen van het menu. Of ze nemen zich voor op een verjaardag niets te nemen……..Is dat wel realistisch? En wat als je dan op die verjaardag toch 1 dingetje neemt? “Nu heb ik het toch al verprutst, dus nu maakt het ook niet meer uit!” met als gevolg dat je meer eet dan je lief is en dat je misschien wel helemaal “los” gaat.

De volgende dag wordt je wakker met een kater van een schuldgevoel……… Probeer een volgende keer eens realistische afspraken te maken met jezelf. Niets is verboden, ga alleen voor je 1e keus en geniet er bewust van. Spreek met jezelf af dat je een paar keer iets neemt van het aller, allerlekkerste wat er op tafel staat en geniet er dan volop van! Als je leert om bewust te kiezen wordt minder nemen dan vaak ervaren als meer genieten….

Less is more kun je zeker ook betrekken op het eten van vlees bijvoorbeeld. Kies eens voor een kleiner stukje vlees van goede kwaliteit in plaats van veel voor weinig zoals de kiloknaller. Of een dagje zonder vlees bijvoorbeeld. Vlees van je menu schrappen hoeft niet, maar een beetje minder vlees is meer winst voor je gezondheid én het milieu. Minder spullen…… nou zal je misschien denken; wat heeft dat met een gezonde leefstijl te maken? Minder spullen zorgt voor een opgeruimd huis en een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd en een opgeruimd hoofd geeft RUST.

En Rust is zo’n belangrijke factor in een gezonde leefstijl…….Minder spullen, meer rust in je hoofd om goed voor jezelf te zorgen door te gaan sporten, gezond te koken en tijd voor jezelf te nemen.

Je hoeft niets te schrappen (oké, ja roken misschien dan), het gaat uiteindelijk om de juiste balans. Less is more…. oftewel de kunst is om van minder meer te genieten en dan hoeft afvallen niet als dieet of straf te voelen!

Fit & Slank coach Willy Woddema uit Venlo.