Koolhydraten, I love them!

Dikmakers

Regelmatig hoor ik mensen om mij heen die nog altijd denken dat koolhydraten dikmakers zijn! ‘Aardappelen en brood? Nee die laat ik staan hoor, want daar wordt ik al dik van als ik er naar kijk!’ Om vervolgens met een zak chips op de bak te ploffen! 

Tja het internet staat vol met koolhydraatarme diëten en men doet daar vrolijk aan mee! Wat we niet beseffen is dat koolhydraten ontzettend belangrijk zijn voor ons lichaam en dat we het lichaam echt tekort doen indien we deze uit ons voedingspatroon schrappen. En laten we heel eerlijk zijn we worden echt niet dik van die boterham of die aardappel, nee we hebben veel slechtere gewoontes die onze weegschaal in het rood laten uitslaan.

Naast het feit dat we koolhydraten nodig hebben als brandstof, dus om te kunnen functioneren in het dagelijks leven, bevatten koolhydraten ook heel veel vezels. Vezels bevorderen je spijsvertering en geven je ook nog eens een vol gevoel. Hierdoor ben je ook veel minder snel geneigd om toch tussendoor die hand in de snoeppot of koektrommel te laten verdwijnen. 

Natuurlijk is een teveel aan koolhydraten niet goed voor het lichaam, maar dat geldt natuurlijk voor alles. Smeer gerust die boterham met kaas, je doet je lichaam er een groot plezier mee! Laat je niet verleiden tot koolhydraatarme diëten maar ga eens kritisch kijken naar alles wat je tussendoor eet. Houd hier een dagboekje van bij en je zult zien dat het niet die boterham is die de weegschaal laat uitslaan, maar alle extraatjes die niet in een gezond eetpatroon thuis horen.

 

Fit & Slank coach Christel Postuma