Honger, trek,

of misschien toch iets anders...?

Hoog tijd om die administratie weer eens goed aan te pakken. En nee, dat is niet iets waar ik naar uitkijk. Ik vind mijn vak echt geweldig en ik word er iedere dag blij van, maar het bijhouden van de bijbehorende administratie is een noodzakelijk kwaad en niet iets waar ik per definitie heel vrolijk van word.

Bij het zien van de enorme stapel waar ik me door heen moet zien te worstelen, zinkt de moed me al in de schoenen. Geen idee waar ik moet beginnen… Voordat ik het zelf door heb, ben ik al op weg naar de koelkast. Zou er nog iets lekkers liggen?

Met de brie en de filet americain al in mijn handen (en op weg naar de toastjes) vraag ik me ineens toch af: “waarom pak ik dit eigenlijk?”. Ik heb net mijn avondeten op. Dat was een flinke maaltijd, dus honger kan ik écht nog niet hebben.

Waarom dan toch mijn run naar de koelkast? Uitstelgedrag? Of frustratie omdat ik die administratie weer te lang heb laten liggen, waardoor ik nu tegen een enorme berg ellende zit aan te kijken? Afleiding?

Waarom eet ik eigenlijk? Dat is een vraag die we onszelf eigenlijk eens wat vaker zouden moeten stellen.

Natuurlijk eten we om onze buik te vullen en ons lichaam van de broodnodige energie te voorzien, maar we eten ook om tal van andere redenen. Uit gewoonte bijvoorbeeld (want die zak chips als we op de bank aan het Netflixen zijn, is wel heel erg lekker), uit verveling, omdat we het gezellig vinden, als beloning (want het was zo’n rotdag), enzovoort, enzovoort.

Voeding is zoveel méér dan alleen brandstof voor ons lichaam. Het is een rustpunt in je dag, het zorgt voor gezellige momenten en nieuwe smaakervaringen. Iedereen ontleent er wel een andere betekenis aan. Toch kan het je veel opleveren als je je eens afvraagt: “waarom wil ik nu eten?”, “waar ben ik nou eigenlijk naar op zoek?”, ”waar heb ik nu écht behoefte aan?”.

Grote kans dat jouw antwoord op die vragen totaal niets te maken heeft met honger of trek en dat je de oplossing dus ook niet in de koelkast vindt. Toch heb je in zo’n situatie wel ergens behoefte aan, anders zou je niet gaan eten. Stel jezelf vervolgens dan ook de vraag: “wat heb ik nu eigenlijk echt nodig?” en ga vervolgens op zoek naar goede alternatieven voor je snackgedrag. Zoek naar nieuwe manieren om met de situatie om te gaan. Stel: je bent gespannen want je moet een deadline halen. Het liefst trek je nu het pak chocoladekoekjes open. Dat helpt misschien even, maar uiteindelijk los je er natuurlijk helemaal niks mee op. Misschien ben je er wel veel meer bij gebaat als je wat van die spanning uit je lijf krijgt. Je zou dan bijvoorbeeld even een rondje kunnen lopen of sporten. Of je neemt een lekker ontspannende douche en spoelt alle zorgen even van je af.

Alleen jij kunt bepalen wat werkt voor jou. Leer je valkuilen kennen en zoek er voor jou passende oplossingen voor! Je lijf en je gezondheid zijn er je dankbaar voor!