Hoe staat het met jouw voornemens?

De 1e maand van het nieuwe jaar is al weer voorbij en eind 2021 had je goede voornemens gemaakt voor jezelf. Vol goede moed ben je op 1 januari (of 1-2 dagen later ???? ) gestart. En hoe is het nu?

Goede voornemens maken is één, maar ze volhouden is een heel ander verhaal! We lopen vaak te hard van stapel en maken teveel veranderingen in één keer; Je gaat niet meer snoepen en start een dieet want je wilt raag 10 kilo afvallen. Je bant alles wat niet gezond is uit je leven. Verder wil je ook stoppen met roken want ook dat hoort niet bij een gezonde leefstijl en kost je ook nog eens veel geld. Daar bespaar je mee dus bedenk je ook dat je een spaarplan maakt en dus maar minder moet gaan shoppen met je vriend(in). En als laatste ga je ook een abonnement afsluiten bij de sportschool om 3x per week te werken aan je conditie. Dit zijn best veel veranderingen! De kans van slagen is dan ook heel klein als je de aandacht op zoveel veranderingen moet vestigen.

Hoe hou je de goede voornemens dan wel vol? Schrijf alles wat je zou willen aanpakken eens voor jezelf op en bekijk dan wat voor jou prioriteit heeft. Daar ga je dan mee aan de slag en de andere zaken leg je nog even opzij. Door de aandacht naar één voornemen te brengen hou je meer ruimte in je hoofd en kan je je meer focussen op je doel. En hoe ga het aanpakken?

  • Maak kleine stapjes in plaats van hele grote veranderingen in één keer. Als je b.v. nooit sport en je gaat opeens elke dag naar de sportschool kan dat uiteindelijk resulteren in dat je weer helemaal niet gaat omdat 7 dagen sporten per week nou eenmaal niet in je agenda past. 1-2 keer per week b.v. wel. Ditzelfde geldt ook voor eten. Als je elke dag een half pak koek leeg eet en je gaat dat brengen naar 1 koekje per dag boek je al ontzettend veel winst (en je geniet nog steeds van het koekje )
  • Maak jouw doel realistisch. Wil je 10 kilo afvallen dan is het niet realistisch om te zeggen dat je dit in de maand januari voor elkaar hebt. Je bent ook niet 10 kilo in 1 maand aangekomen toch?
  • Hang er géén tijdsbestek aan. Jouw doel is 10 kilo afvallen en je ziet wel wanneer je dat doel bereikt, als jij maar weet dat je doet wat nodig is om het te bereiken.
  • Houd een dagboek bij met de voortgang. Wat gaat goed, wat vind je lastig. Zo ontdek je ook de problemen die je tegen komt en kan je nadenken over oplossingen om er mee om te gaan.
  • Zoek steun in je omgeving. Praat met mensen en deel waarmee je bezig bent. Zij kunnen  jou steunen of wellicht extra motiveren.
  • Geef elke dag aandacht aan jouw doel. Wat je aandacht geeft groeit.

Ook nog belangrijk om te weten; het is elke dag een goede dag om met een nieuw voornemen of doel te starten! Dat is niet alleen op 1 januari. Want misschien ben jij er dan eigenlijk ook nog helemaal niet klaar voor.