Hang niet in oude patronen

Als deze niet meer voor je werken.

Een tijdje geleden ontving ik een jongeman van rond de 30 jaar in mijn praktijk. Hij vertelde dat hij altijd flink aan sport had gedaan (hardlopen, fitness) en dat hij zijn gewicht meestal goed onder controle had weten te houden door middel van een sportdieet dat op hem afgestemd was. Dit werkte al jaren erg goed. Toch lukte het hem de laatste anderhalf jaar niet meer om zijn gewicht stabiel te houden en zag hij steeds hogere getallen op de weegschaal verschijnen. Dat gaf hem niet bepaald een fijn gevoel en vandaar dat hij nu bij mij kwam, voordat zijn gewicht de spuigaten uit zou lopen.

Ik bekeek het voedingsdagboekje dat een week netjes was bijgehouden en er vielen mij een aantal dingen op: echt veel eieren, dagelijks shakes als ontbijt, veel pasta en rijst, vrijwel geen brood… Snoep en koek kwamen sporadisch voor en eigenlijk was er verder niet zoveel op aan te merken. Er waren voldoende eetmomenten, fruit, groenten, vocht…  Ik vroeg naar de veranderingen in leefstijl en in voeding en beweging de laatste 2 jaar.

Hij was sinds een jaar papa geworden, had een leuke andere baan met onregelmatige diensten, had minder tijd om te sporten door alle drukke bezigheden van de dag. Daar lag het antwoord op zijn vraag. Door alle veranderingen paste zijn sportdieet niet meer bij zijn huidige leven.

We hebben het sportdieet vervangen door ‘De Regel van 3’ en ‘De 7 Afspraken’ van Fit & Slank en hiermee de puntjes weer op de ‘i’ gezet.  In korte tijd zakte het overgewicht weer terug naar een gezond gewicht. De man heeft zijn lichaam weer opnieuw leren kennen en weet nu hoe hij moet schakelen om op gewicht te blijven.

Zo simpel kan het soms zijn. Je moet het alleen even weten.

Soms is het goed om even een figuurlijk stapje achteruit te doen en de situatie eens van een afstandje opnieuw te bekijken. ”Is alles nog hetzelfde, voldoet hetgeen ik doe nog steeds, zijn er veranderingen wenselijk en kan ik dat zelf of heb ik daar even iemand bij nodig die me terug op de rails kan zetten?”

Dit is voor mij een mooi voorbeeld van iemand die goed bezig wil zijn en dit ook dacht te zijn.