Goed begin is het halve werk

Voorbereiding

Met een beetje voorbereiding maak je betere keuzes.

Wil je wel gezonder gaan eten maar gaat het toch nog regelmatig mis. Met een beetje voorbereiding kun je dat voorkomen. Heb jij geen tijd voor een ontbijt? Smeer ’s avonds alvast een boterham en leg het in de koelkast, dan kun je het ‘s morgens zo pakken. Ga je naar je werk neem dan een lunch pakket mee met bv beker yoghurt, brood en fruit. Je heb dan gezonde producten bij je en hoef je in de kantine niet te kiezen.  Voor de warme maaltijd is het handig dat je alvast bedenk wat je de komende dagen wilt gaan eten en doe alvast de boodschappen. Als je alles al in huis hebt hoef je na je werk niet meer naar de winkel en is de verleiding kleiner om voor een snelle ongezonde maaltijd te gaan.

Heb je weinig tijd kun je ook in het weekend een “kookdag” houden om zo 1 of meerdere maaltijden geheel of gedeeltelijk voor te bereiden. Deze maaltijden kun je max 2 dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Zelf bereid ik vaak tijdens het koken van een maaltijd alvast iets voor de dag erna. Zo kost het je niet veel extra tijd. Bv als het eten van die dag in de pannen zit maar nog moeten garen. In die tijd snijd ik de groente om bv een soep te maken of een pastasaus met verse groente en tomaten. Voordat je aan de afwas begint kun je de soep afmaken met de staafmixer en staat het klaar voor de volgende dag. Je kunt ook al het rundvlees al aanbakken zodat het gedurende de avond kan garen. Het voordeel daarvan is ook dat de volgende dag je er gemakkelijk wat vet kunt afhalen, dit is dan gestold.

Kom je er niet toe om als tussendoortje fruit te eten. Maak van te voren bv al een sinaasappel schoon en zet deze klaar in een bakje. De appel al gewassen op de aanrecht, dan denk je er ook eerder aan om het op te eten.

Deze voorbereidingen moeten even in je systeem komen maar doe je het dagelijks dan kun je er veel voordeel mee behalen.

Hetty Schouten