Geboren optimist...

Of half-leeg denker?

In deze onrustige tijden is er weinig reden voor optimisme, zou je denken.
Niets is minder waar! Uit meerdere studies is gebleken dat positief denken veel invloed heeft op zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.
Positieve gedachten zorgen namelijk voor positieve emoties die weer invloed hebben op je gedrag! Hierdoor sta je meer open in het leven, maak je makkelijker vrienden, is stress beter hanteerbaar en ben je creatiever.
Ook al ben je van ‘huis uit’ geen ras-optimist, optimisme schijnt voor 25% erfelijk te zijn, toch kun je jezelf positief denken aanleren en trainen. Als dat geen goed nieuws is!

Ik geef je 7 tips om je positiviteit te trainen:

 1. Focus je op zaken waar je zelf invloed op hebt. Het gezegde:
  “Je lijdt het meest door het lijden dat je vreest”, is het beste voorbeeld.
  Mak je pas zorgen over zaken als het daadwerkelijk gebeurt en je tot actie kan overgaan.
 2. Omring je met mensen waar je energie van krijgt! En mijd diegenen die jou ‘leegzuigen’. Zorg dat de energie die je hebt, inzet voor zaken die je energie opleveren.
 3. Bewandel regelmatig de weg ‘down memory-lane’. Mooie en dierbare herinneringen ophalen zorgt voor een positieve invloed op je toekomstbeeld.
 4. Heb geen spijt, maar leer van de dingen die niet zo gaan zoals je zou willen. Spijt en schuldgevoel kosten veel energie die je beter op een andere manier kan gebruiken.
 5. Hou een dankbaarheidsdagboek bij. Klink misschien suf maar je kunt je letterlijk ‘beter in je vel schrijven’ door regelmatig positieve ervaringen op te schrijven. Het dwingt je ook om met andere ogen naar bepaalde situaties te kijken.
 6. Gebruik het woord “probleem” zo min mogelijk en vervang het altijd door het woord “uitdaging”. Je zult merken dat je zo meer in oplossingen gaat denken in plaats van aan beren op de weg.
 7. Lachen is gezond, letterlijk! Ook al heb je niet zo’n goeie dag; het regelmatig omhoog brengen van je mondhoeken zorgt automatisch voor een beter gevoel.
  Geloof je het niet? Probeer het dan!

En tot slot: Een optimist gaat altijd tot actie over, meteen! Dus met welke tips ga jij aan de slag?

Brigitte Lemmen
Fit & Slank coach