Eten wij wat we nodig hebben?

2015 - 2019

In 2015 zijn de richtlijnen aangepast naar meer groenten. Wist je dat al? Of eet je nog altijd 200 gram groenten in plaats van 250 gram? 

In Nederland worden de richtlijnen voor gezonde voeding opgesteld door de Gezondheidsraad. Dit is een wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid. Er zijn relaties gelegd tussen voeding en diverse ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Sommige voedingsmiddelen kunnen we beter meer eten en sommigen beter minder.

Het voedingscentrum geeft deze richtlijnen aan middels de schijf van vijf. Deze bevat de goede basisvoeding die de mens dagelijks nodig heeft.Ok…voor de meesten van ons is deze schijf van vijf wel bekend. Naast de basis voedingsmiddelen eten we ook veel andere dingen die niet in de schijf van vijf staan. Je zou dit kunnen beschouwen als vulsel en geen voedsel. Het geeft wel calorieën, maar nauwelijks gezonde voedingsstoffen.

Als we nu eens eerlijk naar ons zelf kijken. Hoeveel van wat ons wordt geadviseerd krijgen wij ook daadwerkelijk binnen? Hoe vaak vervangen we niet een gezonde maaltijd of tussendoortje voor iets wat valt onder de ‘vulselcategorie’? Uit onderzoek blijkt maar weer dat we vaak te weinig groenten en fruit binnen krijgen. Vetten, brood en zuivel zijn vaak niet het probleem, maar wel de soort vetten en het soort brood. In veel zuivel wordt suiker toegevoegd.

Het probleem zit hem ook in de verdeling van deze voedingsstoffen. We eten makkelijk meer koolhydraten dan nodig. Regelmatig kiezen we hierin varianten met te weinig vezels. Het stuk vlees staat vaak centraal op het menu en de groenten zijn ondergeschikt. We nemen makkelijk te veel verzadigde vetten en zout. Of we eten te veel fruit, waardoor we te veel suikers binnen krijgen. Allerlei dieetstromingen voegen nog eens een aandeel aan toe aan de verwarring over wat gezonde voeding is. Bij de één mag je geen brood, pasta en aardappelen en bij de ander geen producten met een hoge glycemische index, waaronder ook groenten- en fruitsoorten vallen. Wat moet je nu volgen om dagelijks alles binnen te krijgen, zonder gevaar voor tekorten aan voedingsstoffen.

Een overzicht van de dagelijkse porties van een volwassene:

  • 250 gram groenten (5 opscheplepels)
  • 2 stukken fruit (200 gram)
  • Vrouwen: 4-5 sneeën volkorenbrood/ mannen 6-8
  • 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen
  • 1 portie vis/ vlees (100 gram)/ peulvruchten (135 gram)
  • 25 gram ongezouten noten
  • 3 porties zuivel
  • 40 gram kaas
  • Vrouwen: 40 gram smeer- en bereidingsvet/ Mannen 65 gram
  • 1,5 tot 2 liter vocht

Als je geen vlees eet ziet je weekmenu er iets anders uit. Bijvoorbeeld: 1 dag vis, 2 dagen per week peulvruchten, 2 dagen per week een portie noten extra naast je dagelijkse portie en 3-4 eieren per week (behalve voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar: 2-3 eieren). Alle andere adviezen uit de Schijf van Vijf voor jou zijn hetzelfde.

Heb je wel eens kritisch naar jouw eigen eetgedrag gekeken met dit schema er naast? Wat is jouw conclusie? Als je erg veel van kaas houd, zul je ontdekken hoe weinig 40 gram kaas is! Hetzelfde geldt voor vlees. Het gaat er dus om dat je bewust bezig bent met jouw voeding, zodat je in balans blijft. Het is natuurlijk heus ok als je naast dit schema wel eens iets extra’s eet, wat buiten de schijf van vijf valt. Daarvoor heb je vrije ruimte. Sowieso geldt het schema voor een gemiddelde man en vrouw en niet voor de intensieve sporters. Met let op, die vrije ruimte voor de gemiddelde man/ vrouw is niet zo groot dat je elke dag een stuk gebak, een kom chips en avondsnacks kunt nemen zonder bij te komen. Alles draait om de balans van je inname en verbranding.

Wil je afvallen? Wees dan iets zuiniger met brood, aardappels en kies magere producten. Je hoeft niet minder groenten en fruit te eten! Zo krijg je toch gewoon alles binnen! 

Bron: info en afbeelding: Voedingscentrum.nl