Eet jij elke week peulvruchten?

Zijn alle bonen peulvruchten?

Eet jij elke week peulvruchten?

Velen van ons moeten deze vraag met nee beantwoorden zeker nu de winter voorbij is.

In de winter staat er erwtensoep, bruine bonensoep en chili con carne op het menu maar in de zomer….

Nu vraag je je misschien af waarom, wordt ons geadviseerd om 1 keer per week peulvruchten te eten?

Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid, omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Verder zijn peulvruchten rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels.

Het eten van peulvruchten zorgt voor een voller gevoel. Peulvruchten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en minder snel weer wilt eten of snoepen. Dus het is ook een prima keuze als je wilt afvallen.

Zijn alle bonen peulvruchten?

Plantkundig gezien wel, maar ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten, sperziebonen, snijbonen en tuinbonen rekenen we tot groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken.

Onder peulvruchten vallen: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.

 

Peulvruchtensoorten lenen zich prima voor zomerse gerechten. Denk hierbij aan een salade met linzen en fetakaas, linzensoep, een salade van verschillende bonen en zelfs tijdens een bbq kunt u zich tegoed doen aan een bonenburger of een heerlijke dip van peulvruchten zoals humus.

Humus kun je ook eten als broodbeleg en er zijn diverse varianten van te maken, bijvoorbeeld met geroosterde paprika, bietjes of varieer met kruiden.

Ook kun je kikkererwten met kruiden roosteren in de oven. Deze kun je eten als hartige knabbel of door een salade.

 

Op de foto zie je een markt uit Spanje met allemaal peulvruchten. Door Fit & Slank coach Hetyy Schouten uit Silvolde