Een stok achter de deur

Stralen in 2020

Een uitdrukking die ik, en ik denk ook mijn collega’s, wel bijna iedere week horen: Ik heb een stok achter de deur nodig! Allereerst eens kijken naar de betekenis én waar deze uitdrukking vandaan komt!

Betekenis:
Een stok achter de deur betekent in het algemeen iets als een ‘dreigement om iets gedaan te krijgen’ of 'de dreiging van negatieve gevolgen als je ergens niet aan kunt voldoen'. Dit klinkt nogal negatief, maar ‘een stok achter de deur’ wordt gelukkig ook positief gebruikt, namelijk in de zin van 'een extra motivatie om iets te bereiken'. Neem het volgende bijvoorbeeld 'Als je je goede voornemens aan anderen vertelt, is dat een goede stok achter de deur om er écht aan te blijven werken'. Dus als anderen weten van je voornemens, motiveert dit extra om vol te houden. Immers: er dreigt gezichtsverlies. Het is niet zo leuk als je aan anderen moet toegeven dat je je voornemens hebt laten versloffen.

Waar komt het vandaan?
De uitdrukking ‘een stok achter de deur’ komt waarschijnlijk voort uit de situatie waarin iemand letterlijk een stok achter de deur heeft klaargezet. Als de ander niet wil voldoen aan zijn verzoek of eis, dan kan hij snel de stok tevoorschijn halen en zo laten zien dat hij desnoods geweld gebruikt om zijn zin te krijgen. Het Junior Spreekwoordenboek van ‘Van Dale’ formuleert het iets anders: "De uitdrukking verwijst misschien naar een vroegere situatie waarbij een baas of leraar een stok achter de deur had staan die gebruikt werd als knechten of leerlingen hun best niet deden. De aanwezigheid van de stok was dan een voortdurende dreiging."

De uitdrukking wil ik vooral positief benaderen en eigenlijk kun je zeggen: ‘cursisten zijn vooral op zoek naar een steuntje in de rug!’
Als iedereen 1,2,3 zijn leefstijl kon veranderen, dan waren wij als voedingscoaches overbodig. De Fit & Slank methode met ‘de Regel van 3’ en ‘de 7 Afspraken’ plus het wekelijkse weegmoment en de peptalk van de voedingscoach zijn voor cursisten ‘de stok’ die cursisten nodig hebben. Doe je mee aan de groepscursus? Dan zitten er nogal wat ‘stokken’  (steuntjes) als medecursisten! Dat dit motiverend werkt, heeft de methode al jaren bewezen en horen wij als coaches ook zeker terug in de lessen die we geven. Wil jij dus ook zo’n ‘stok achter de deur ervaring’? Meld je dan vandaag nog aan bij één van de Fit & Slank coaches en ga stralend 2020 door.

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond, Fit & Slank 2020! 
Voedingscoach Marianne Verharen