De pompoen

Nu in het seizoen!

De pompoen is een echte herfst groente. Een aantal jaren geleden nog weinig gebruikt maar nu in elke supermarkt verkrijgbaar en zelfs in verschillende soorten. De grote oranje pompoen die wel 30 kg kan wegen zie je zelden in de winkel. Deze pompoen is ook minder lekker van smaak dan de kleinere soorten. Pompoen is een groente met weinig calorieën en heel veel vezels. Ze bevatten vitamine A en C en mineralen zoals magnesium, Kalium, ijzer en zink.

De hokkaido is een kleine oranje pompoen en heeft een zachte eetbare schil. De smaak van de hokkaido is mild en zoet. Zeer geschikt voor de pompoensoep. Je kunt er ook lekkere ovengerechten mee maken. De flespompoen, heeft een crèmekleurige schil, die zeer glad is. Je kunt de schil eten, maar persoonlijk vind ik die niet zo lekker. Ik schil deze pompoen met de dunschiller. Het oranje, vlezige vruchtvlees is uitstekend van smaak: zoet en nootachtig, heerlijk in allerlei soorten gerechten. 

De spaghettipompoen is ovaal vaak lichtgeel met groene strepen. De naam heeft betrekking op het vruchtvlees. Het makkelijkste kun je deze pompoen bereiden in de oven. Snij de pompoen doormidden en haal de zaadlijsten eruit, prik met een vork wat gaatjes in de schil. Leg de pompoenhelften met het vruchtvlees naar beneden op de bakplaat. Na 30-40 minuten is de pompoen gaar. Schraap dan met een vork het vruchtvlees eruit langs de binnenkant van de schil. Het vruchtvlees valt zo uiteen in draadjes, precies zoals spaghetti (als de pompoen te gaar is gaat dit niet zo goed). De smaak is zacht en licht nootachtig. Je kunt het dus eten als glutenvrije spaghetti met saus naar keuze. Krijg je van iemand een pompoen uit de tuin, let dan wel op of het een eetbare pompoen is of een sierpompoen. Sierpompoenen zijn namelijk niet eetbaar!

Hetty Schouten, Voedingscoach Fit & Slank Silvolde