Goede voornemens

Bewust kopen

Begin met je goede voornemens in de supermarkt! Een gezonde eetpatroon begint bij bewust kopen

Veel mensen beginnen in januari met het goede voornemen om gezonder te gaan leven. Een eerste stap is, bewust boodschappen doen! Als je de supermarkt instapt zou je het in eerste instantie niet denken, maar er is goed nagedacht over de indeling. Alles is ingericht om jou zo veel mogelijk te laten kopen.

Maar laat je niet verleiden tot allerlei aankopen! In sommige supermarkten heb je bij de ingang al meteen een verse bakkersafdeling, of een afdeling met geurige vleessoorten, deze versbereide hapjes zijn bedoeld om jou hongerig te maken. Doe dus geen boodschappen op een lege maag, eet vlak voor je weggaat een banaantje, of ga net na het eten naar de supermarkt. 

Vermijd de middelste paden als je hier niets nodig hebt, over het algemeen liggen hier de houdbare producten, zoals koekjes, chips, chocola en al het snoep. Als je via de buitenste paden winkelt kom je (meestal) langs de groente/fruit-afdeling, brood, vlees en vleeswaren, zuivel en kaas. Gebruik een lijstje bij het boodschappen doen en neem in de middelste paden alleen datgene mee wat op je lijstje staat.

Koop zo min mogelijk voordeelverpakkingen, als het niet gaat om producten die je kunt invriezen of bewaren, gaat die extra hoeveelheid vaak gewoon op. Bij wc-papier is dat niet zo gevaarlijk, maar wel bij een grote zak chips!

Laat je niet gek maken door vruchtensappen die geen toegevoegde suikers bevatten of producten met claims zoals 0% vet, of ‘light’. Lees goed de ingrediënten die staan op het etiket. Tot slot laat je niet verleiden bij de kassa door de suikerrijke lekkernijen, vlak boven de rolband. Neem een flesje water mee in je tas zodat je bij de kassa een slokje kunt nemen als je even moet wachten.

 Een gezonde eetpatroon begint bij bewust kopen.