Alles waar jij in gelooft...

...gaat kloppen.

“Ik kom kilo’s aan als ik uit eten ga” of “Ik heb nu toch al gezondigd, mijn hele dieet is nu verpest” Wie herkent dit? Dit zijn gedachten van veel van mijn cursisten en misschien ook van jou. En als je dit gelooft (lees: hierin mee gaat), dan gaat het nog kloppen ook! Zoals alles waar je in gelooft gaat kloppen. Dit leg ik strakjes uit…

Laten we even simpelweg gaan rekenen, want afvallen IS rekenen. Een kilo vet in je lichaam erbij krijgen betekent dat je 7000 calorieën meer moet eten dan dat je verbrandt. Dus als jij op een dag 2000 calorieën verbrandt, moet je dus 9000 calorieën eten om een kilo aan te komen. Stel dat jij uit eten gaat en je neemt een voor-, een hoofd- en een nagerecht. Grof en ruim berekend is dit 2100 kcal totaal. Dan heb je echt nergens op gelet, gewoon gegeten wat je lekker vindt. Dan zou je dus de rest van de dag 6900 kcal tot je genomen hebben als jij een kilo zou zijn aangekomen. Als jij jouw zuivel, fruit en brood volgens Fit & Slank die dag genuttigd hebt, kom je ongeveer op 800 kcal over de rest van de dag. Deze 800 kcal tel ik op bij de 2100 kcal van het restaurant, wat mij brengt op 2900 kcal totaal genuttigd op een dag. Je verbrandt er 2000 op een dag, dus je hebt dan 900 kcal teveel op. Zoals gezegd: een kilo vet is 7000 kcal. Dus deze 900 kcal komt neer op ruim één ons (128 gram).

Als jij de rest van de week je gewoon weer volledig aan je eetplan houdt, waarbij je zo’n 900 kcal per dag tekort komt, heb je dus één dag gemist met afvallen. Alle andere dagen val je weer gewoon af. Er is dus helemaal niks verpest en je kunt nooit kilo’s aankomen van één maaltijd! Als je dit blijft geloven zul je inderdaad die dag alles wat los en vast zit gaan eten en gaat dit dus wél waarheid worden. Want dan krijg je nog veel meer kcal binnen en voel je je de volgende nóg rotter en gaat dit proces lekker door. Dat is oud gedrag waar we van af moeten. 

Zorg dat je een positieve gedachte invult over die maaltijd. Bijvoorbeeld: “Ik heb sinds lange tijd weer eens mijn nummer 1 gerecht gegeten. Dat was extreem lekker, nu ga ik weer terug naar mijn ritme van Fit & Slank”. Voel je het verschil? Geloof je dat dit klopt? Gewoon even rekenen met de calorieën, zoals boven. 

Positieve gedachten zorgen altijd voor positief gevoel, waar weer positief gedrag en gevolg uit voort komt.