Energiedrankjes

Afwijzing gezondheidsclaim

Voedingscentrum blij met afwijzing gezondheidsclaim op energiedrankjes

Producenten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat de consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Deze week kwam het Europees Parlement met deze uitspraak. Het Voedingscentrum is hier blij mee. Energydranken zijn geen gezonde keuze.

Het Europees Parlement verschilt van mening met de Europese Commissie, die dergelijke  gezondheidsclaims wel wil toestaan. Maar de wens van het Europees Parlement om de marketingregels aan te scherpen, is nog geen definitief verbod op gezondheidsclaims op energiedrankjes. De definitieve uitspraak hierover volgt nog. 


Bovenstaand artikel, kreeg mijn volledige aandacht. Ik zal me eerst aan u voorstellen. Mijn naam is Diana DÖrfel en ben sinds 2,5 jaar werkzaam voor de Gemeente Leeuwarden, als voedings-en bewegingscoach. Sinds kort Fit & Slank coach en sinds 2015 ben ik een programma gestart genaamd “Fit aan het Werk”, dit is een samengesteld programma voor uitkeringsgerechtigden. Door de komst van de participatiewet is er ook meer behoefte aan leefstijlverandering (met maatwerk). De deelnemers worden 4 maanden gestimuleerd om te gaan sporten en ook krijgen zij gedegen voorlichting over gezonde voeding. Bij aanvang van het traject is er vaak veel weerstand, dit mede door de rugzak, die zij bij hun dragen.

Tijdens de intake wordt er gevraagd welke voedingsmiddelen zij gebruiken. Conclusie is dat ruim 60 % geen ontbijt eet, geen structuur en geen regelmaat in hun voedingspatroon heeft tijdens de krachttraining is dit erg zichtbaar. En bijna 15% begint de dag met een energydrank, om wakker te worden.

Nu is er een deelnemer een jongeman van begin 20, genaamd M., die een sportopleiding heeft gevolgd en graag aan de slag wil bij defensie. Helaas is dit niet haalbaar en zal hij zijn toekomstplannen moeten bijschaven. De reden hiervoor, is erg simpel. De heer M. ontbijt, luncht en dineert met de energydrank red-bul. Hij vergeet vaak te eten want hij heeft bepaalde suikerdips en dus veel pieken en dalen in zijn uithoudingsvermogen, concentratie en discipline. Helaas is de allergrootste reden voor afwijzing, niet zijn huidige karakter eigenschappen. Maar wel zijn slecht verzorgd gebit en constant uitgedroogde lippen. Hierdoor kan hij niet representatief en goed verzorgd , voor de dag komen. Vorige week heb ik hem hierop geattendeerd en benadrukt, dat hij per dag minimaal 21 suikerklontjes opdrinkt. Dit zijn dus 147 suikerklontjes per week. Daarna heb ik hem erop gewezen dat hij deze inname hem fataal kan worden. En zijn gezondheid hier misschien de prijs voor moet betalen. Ook vroeg ik hem? Waarom kun je niet stoppen met deze ongezonde gewoonte? Zijn antwoord was hilarisch; ik heb geen geld voor gezonde voeding en de energyblikjes zijn maar 0,26 cent. Vervolgens vroeg ik hem weet jij wat 1 appel kost? Hierop antwoordde hij, gratis in de tuin van mijn buren toch.  Kortom M. wordt een leuk project om mee te werken.

Hopelijk is de bovenstaande afwijzing een voorbode voor verkoop verbod van energydrankje, aan tenminste onze jongeren. Hun hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld en dus niet geschikt voor stimulerende dranken!!

Fit & Slank coach Diana DÖrfel uit Leeuwarden