3 leuke partyhapjes

Voor een feestje...

Quiche met pancetta en gedroogde tomaat

Ingrediënten
Vers bladerdeeg – 8 eieren – 4 dl slagroom – peper en zout – 150 gram pancetta of ontbijtspek, klein gesneden en uitgebakken – 200 gram gedroogde tomaat, gehakt – handvol gehakte peterselie – kaas (gebruik kaas naar wens, ongeveer 150 tot 250 gram. Bijvoorbeeld de helft geraspte belegen kaas en de helft ricotta. Wil je een iets pittigere quiche gebruik dan oude kaas, Parmezaan of Manchego)

Bereiding
Meng alle ingrediënten (behalve het bladerdeeg) en check de smaak. Verwarm een oven op 175°C. Rol het bladerdeeg uit en bekleed een bakvorm van ongeveer 15x25cm hiermee. Bak deze ongeveer een kwartier in de oven tot het deeg gaar is. Giet dan de vulling er in en laat verder garen tot deze gestold is. Reken op zo’n half uur. Indien je wenst kun je nog wat dunne plakken mozzarella boven op leggen 5 minuten voor het einde. Laat iets afkoelen en snij in porties.

Mini cocktail met garnalen en luchtige cocktailsaus (recept ongeveer 20 kleine glaasjes als hapje)

Ingrediënten
Salade: ½ (cavaillon) meloen – ½ komkommer – 2 appels Granny Smith- 5 el ragfijn gesneden bieslook – sap van ½ citroen – 3 el olijfolie – PZ

Saus: 200 gram mayonaise, zelf gemaakt of uit een potje – 60 gram tomatenketchup – 2 el gembersiroop – 3 el citroensap – 1 mespunt kerrie – 1 mespunt cayenne – 2 el whisky of cognac – PZ – 2dl slagroom

Garnalen: 500 gram Hollandse of Noorse garnalen – sap van ½ citroen – 5 el olijfolie - PZ 

Bereiding
Schil de meloen, appel en komkommer. Snij met een zeer scherp mes (of een mandoline) in blokjes van 2 mm. Marineer met de citroensap, bieslook en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Meng alle ingrediënten voor de saus behalve de slagroom. Indien je een kidde hebt met gaspatronen giet dan de room bij de mayonaise en 1 dl water. Breng het geheel op smaak en giet door een zeef in de kidde. Draai een gaspatroon hierop en, schud enkele malen en zet koud.

Heb je geen kidde? Klop dan de slagroom op tot kwarkdikte en meng door de saus. Breng op smaak met PZ.

Spoel de garnalen kort af en marineer in de overige ingrediënten.

Doe wat salade onder in een glaasje en verdeel de garnalen hierop. Spuit (in het geval van de kidde) of lepel (zonder kidde) de saus net voor het serveren hierop.

Gazpacho

Ingrediënten
1 kg lekkere, rijpe tomaten – ½ komkommer - 1 ui - 1 rode paprika - 1 teentje knoflook (geplet) zout - peper - 4 el olijfolie van 1e kwaliteit - 1 el (sherry)azijn

Bereiding
Snijd de helft van de komkommer, de ui en een halve paprika in grove stukken. Maal dit samen met de tomaten fijn in een blender. Breng op smaak met zout en peper, olijfolie en azijn en zet het geheel in de koelkast tot het door en door koud is. Snijd de rest van de groenten in blokjes van 2 millimeter en doe deze onder in de glaasjes alvorens de soep erop te schenken. Eventueel garneren met een gegrilde gamba.

Smakelijk eten Kookstudio Zin in........ kom proeven en leren....